maandag 13 januari 2014

Voorbeelden ballasten

Beste modelspoorvrienden,

De vorige post ging over het oefendiorama wat ik een week geleden heb gebouwd. Het doel was vooral te oefenen met ballasten en hoe het mengsel water/houtlijm/afwasmiddel te maken en aan te brengen.

Allereerst heb ik verschillende ballasten geprobeerd. Grijs is gezeefd leislag van Aqua, gewoon aangeschaft bij de Praxis voor € 7,99 vier kg. Goedkoop en voor vele doeleinden geschikt. Zoals in de post op het 3rail Märklin forum: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=47434.msg853521#msg853521 aangegeven gescheiden in 3 soorten, grof middel en fijn. Het fijne is steeds gebruikt aan de oppervlakte.

Het bruine materiaal is van Noch donkerbruin (95611) en bruin (95621) bij middel grootte. Er is voor de paadjes nog wat donker zaagsel gebruikt.

Naast de rails is de railbedding opgebouwd van grof naar fijne leislag. Tussen de spoorbielzen is alleen het Noch of fijne leislag gebruikt. Grovere leislag is gewoon te groot en hoog. Lastig tussen de spoorbielzen is het verdelen van de ballast en de spoorbielzen echt vrij te maken ervan. Voorzichtig met een kwastje en als er teveel tussen de bielzen ligt met de mini stofzuiger voorzichtig verwijderen.

Nu eerst wat plaatjes:
Bruine en grijze ballast. Door het vochtig maken met de lijm, verschuift de ballast nog wel wat. eigenlijk moet je alles na het lijmen er op na lopen. Zoals je ziet is dat niet altijd helemaal gebeurd.

Mengsel van de donkerbruine en bruine Noch ballast.

 Helemaal rechts is de grijze ballast naast de rails een beetje zwart geverfd. Op de voorgrond wat donkerbruin zaagsel voor het pad naast het spoor.

Voorbeeld bij de wissel. Ik denk dat ik op de baan ik de wissels in verband met het mechanisme niet van ballast ga voorzien tussen de bielzen. Bij het diorama merk ik de wissel toch wat vast zitten. Hebben jullie misschien tips?
 
 
Nog een lastig puntje. Welke verhouding aan te houden voor het lijm mengsel? De gebruikte lijmoplossing heb ik niet precies genoteerd. Ik schat een verhouding van: 2 delen houtlijm, 1 deel zeep en 8 delen water schat ik. Welke verhouding houden jullie aan?

Ik hoop dat jullie kunne laten weten wat je ervan vindt en tips zijn altijd welkom!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten