dinsdag 13 oktober 2009

Sporenplan Mittelbrücke deel 3

Beste lezer en modelspoorfan,

In deze post ik ga wat verder in op de vorm van de baan. Doordat de kamer relatief lang is ten opzichte van de breedte van de kamer en de plaatsing van de kast, is het lastig om een rechthoekige opbouw te nemen. In de hoek een maximale maat van 250* 120 is mogelijk. Nadelen zijn de bereikbaarheid van de achterzijde en de in mijn ogen wat vreemde opbouw van de kamer.


Treinkamer met rechthoekige modelbaan, zie de krappe doorgang met de kast

Daarom ben ik eens wat verder ga kijken naar andere vormen. Andere basisvormen zijn L en U. Maar er blijft een basis probleem over, namelijk dat om een cirkel/bocht te maken je minimaal toch wel 1 meter nodig hebt. In bijgaande schetsen zie je een U en L baan in de kamer gesitueerd.


Treinkamer met U-vorm modelbaan, nog krappere doorgang met kast


Treinkamer met U-vorm modelbaan, kamer is erg veel trein en weinig bewegingsruimte.

Nog steeds was ik niet helemaal tevreden. Daar kwam nog bij dat ik het idee van een diorama mij erg aanstaat. Mogelijk omdat de nadruk daarbij licht op de scenery en wat minder op de elektronica en het rijden met de treinen.

Toen ik de plattegronden zo bekeek en het diorama idee daarin wilde verwerken kwam in tot een afgeschuinde, uitgerekte U vorm. Je zou het ook een hondebot vorm kunnen noemen. Aan beide zijde brede delen om te kunnen keren en een lang, smal tussendeel waar het diorama is geplaatst. In onderstaand plaatje is dit verder weergegeven met de maten.


Veel zichtruimte en bewegingsruimte is voldoende



Afmetingen modelbaan

Met deze opstelling blijft er relatief veel ruimte over in de kamer, er is veel zichtruimte (diorama) en als je in het midden een deling zou maken is het geheel ook nog verplaatsbaar/verhuisbaar. Kortom dit was een goede start.

Groet, Michaël

2 opmerkingen:

  1. Hoi Michaël,

    Als je kast een beetje in het midden van de muur zet, dan kun je aan beide zijde wel naar een breedte van 120 cm.
    Maar je laatste opstelling is zeker niet verkeerd. :)
    Succes, met de verdere planning en bouw.

    Gr.
    Lokkie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lokkie,

    Ja, dat zou geen slecht idee zijn, ware het niet dat die vast in de hoek staat.... dus ik ga h'm niet meer verplaatsen....dat is al een keer gebeurd en nogmaals verplaasten, dan zou het verband er wel eens uit kunnen gaan.

    Groet, Michaël

    BeantwoordenVerwijderen