zondag 18 oktober 2009

Sporenplan Mittelbrücke deel 4, rijpatronen

Beste lezer en modelspoorfan,

In de vorige post heb ik het gehad over de baanvormen, die met name werden ingegeven door de vorm van de kamer. Deze keer wil ik wat verder in gaan op de rijrichtingen, rangeermogelijkheden en het hoofdlijn-zijlijn thema. Om te beginnen wil ik even wat punten terug halen wat ik met Mittelbrücke wil doen en bereiken.
Allereerst wil ik beginnen met het thema hoofdlijn-zijlijn. Mijn doel is om de hoofdlijn ook daadwerkelijk 2 sporig uit te voeren. De zijlijn wordt uiteraard enkelsporig en zal eindigen in een halte, tevens het einde van de lijn. Met rangeren heb ik niet zoveel. Daarom zullen er niet veel mogelijkheden zijn daarvoor. En ik denk dat met op de baan best wel 4 treinen kunnen rijden. Meer kan de Delte 4F ook niet aan.
Ook zal er geen schaduwstation komen. Wel plan ik een opstelspoor uit het zicht, zodat er van trein kan worden gewisseld. Als we nu tellen dan kom ik met 4 treinen mooi uit. 1 trein (waarschijnlijke een railbus) op de zijlijn. 2 rijdende treinen op de hoofdlijn en 1 op het opstelspoor.

Omdat ik lekker wil rijden, wil ik wel dat alle treinen in alle richtingen kunnen zijden. Keerlus of lussen zijn dus nodig. Onderstaand heb ik wat eerste schetsjes gemaakt.



In het eerste figuur staan eigenlijk alle mogelijkheden, zo lijkt het. Dubbelspoor, opstelspoortje en een keerlus. Overigens heb ik in alle plaatjes de zijlijn weg gelaten. Die kan immers zo bij het station worden afgetakt.
Nadeel van een keerlus is dat je wel de ene kant op kan keren, maar terugkeren kan eigenlijk niet. Daarom heb ik een tweede idee gemaakt, zie figuur 2.



Met de 2 keerlussen die elkaar kruisen zijn alle rijmogelijkheden aanwezig. Toen ik dit op een papiertje tekende onstond eigenlijk het 3-de idee. Namelijk om de keerlussen te integreren in de binneste baan van de hoofdlijn. Zie het volgende figuur.



Het plan wordt nu wat minder druk, terwijl de rijmogelijkheden gelijk blijven. Met dit idee was ik tevreden. Voordat ik met Wintrack aan de slag ging heb ik nog wel eerst de baan uitgerekt (zodat de lengte van de kamer wordt gebruikt) en in het midden ingesnoerd (zodat het smalle diorama deel kan ontstaan). Maar daarover meer in de volgende post.

Groet, Michaël

1 opmerking:

  1. Met plan 3 was ik zelf ook al bezig. Zit echter met het probleem van de krusing in het midden en wel betreffende de isolaties en hoeveel keerlusmodules?

    Harry Stuiverman

    BeantwoordenVerwijderen